ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ: «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ»
Τη σάρκα, το αίμα θα βάλω
σε σχήμα βιβλίου μεγάλο.
«Οι στίχοι παρέχουν ελπίδες»
θα γράψουν οι εφημερίδες.
«Κλεαρέτη Δίπλα – Μαλάμου»
και δίπλα σ’ αυτό τ’ όνομά μου.
Την ψυχή και το σώμα πάλι
στη δουλειά θα δίνω, στην πάλη.
Αλλά, με τη δύση του ηλίου,
θα πηγαίνω στου Βασιλείου.
Εκεί θα βρίσκω όλους τους άλλους
λογίους και τους διδασκάλους.
Τα λόγια μου θα’ χουν ουσία,
η σιωπή μου μια σημασία.
Θηρεύοντας πράγματα αιώνια,
θ’ αφήσω να φύγουν τα χρόνια.
Θα φύγουν, και θα ‘ναι η καρδιά μου
σα ρόδο που επάτησα χάμου.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ(1896-1928)
~~~~~
ΚΛΕΑΡΕΤΗ ΔΙΠΛΑ-ΜΑΛΑΜΟΥ (1897-1977), ποιήτρια και πεζογράφος, γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μεγάλωσε στη Λευκάδα και στην Αθήνα. Βραβεύτηκε από την ακαδημία Αθηνών. Παρότι η ποίησή της έχει αξία, έχει μείνει κυρίως γνωστή κυρίως από έναν απαξιωτικό στίχο του Καρυωτάκη, ο οποίος, στο ποίημα «Σταδιοδρομία» δεν μπορεί να ανεχθεί ότι το όνομά του θα είναι δίπλα στο όνομα της Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου. Το ποίημα του Καρυωτάκη δημοσιεύτηκε στη συλλογή «Ελεγείες και σάτιρες» το 1927.
.
[Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποίημα [προδημοσιεύτηκε] προς διαφήμιση της έκδοσης, στη φιλολογική «Κυριακή» της εφ. «Ελεύθερον Βήμα». καλλιέργησε σε μεταγενέστερους, που αγνοούσαν την “γράφουσα”, έναν γρίφο [γύρω από τους στίχους:
«Κλεαρέτη Δίπλα – Μαλάμου»
και δίπλα σ’ αυτό τ’ όνομά μου.]
1992: Ο Γ. Π. Σαββίδης, στη σχολιασμένη έκδοση των Απάντων Καρυωτάκη του 1992, αφήνει την πιθανότητα ο δεύτερος στίχος του δίστιχου να ενέχει “τυπογραφική αβλεψία”, προτείνοντας ως σωστότερη την παραλλαγή “και δίπλα σ’ αυτήν τ’ όνομά μου”.
2004: Ο Απ. Μπενάτσης, το 2004, στη μελέτη του για τον Καρυωτάκη, σχολιάζει: “μιλάει για την Κλεαρέτη σαν να μην ήταν πρόσωπο, αλλά πράγμα”.
Ο Τ. Καγιαλής σπεύδει να τον διορθώσει, υποδεικνύοντας πως το όνομα βρίσκεται εντός εισαγωγικών, οπότε το ουδέτερο γένος της αντωνυμίας είναι ορθό. Και συνεχίζει, ερμηνεύοντας τις προθέσεις του ποιητή: “Εκείνο, που φαντάζεται με αποτροπιασμό δίπλα στο όνομά του, δεν είναι η συγγραφέας αυτοπροσώπως, αλλά το εμβληματικό ονοματεπώνυμό της.”
Ο Μπενάτσης συνεχίζει, επισημαίνοντας τη “διακειμενική σχέση”, που υπάρχει μεταξύ δίστιχου και ποιήματος του Εγγονόπουλου, με τίτλο, «Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου», από τη συλλογή «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», που έχει ως μότο:
“... Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου, / και δίπλα σ’ αυτή τ’ όνομά μου. / Κ. Καρυωτάκης”.
Εικάζει αντιπαράθεση του νεότερου προς τον πρεσβύτερο ποιητή: Ο Εγγονόπουλος “αποκαθιστά την Κλεαρέτη ως πρόσωπο”, ενώ το καρυωτακικό “αυτό” είχε “υποτιμητική σημασία”. Ο Καγιαλής επιμένει: “Όχι μόνο δεν αποκαθιστά τη συγγραφέα, αλλά μετατρέπει μια σκωπτική αναφορά στο όνομά της σε άκομψο λίβελο (τον οποίο χρεώνει στον Καρυωτάκη, η υπογραφή του οποίου εμφανίζεται φαρδιά πλατιά κάτω από τον παραλλαγμένο στίχο).”]
ΜΑΡΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
(1950-2016), ΕΠΟΧΗ, 14.2.2016
.
Τελικά δίκιο είχε ο Σαββίδης: Πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Στην πρώτη δημοσίευση στο «ΒΗΜΑ» η επίμαχη λέξη είναι "αυτή" κι όχι "αυτό". (Δείτε στις φωτογραφίες το σχετικό απόκομμα)
~~~
[Όμως, κάποτε η μοίρα παίζει σκληρά παιγνίδια. Πέντε μήνες μετά τη δημοσίευση της «Σταδιοδρομίας», ο Καρυωτάκης μετατίθεται στην Πρέβεζα, τη γενέτειρα της Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου, εκεί όπου στις 21 Ιουλίου θα ρίξει τον εκκωφαντικό πυροβολισμό του. Δικαιοσύνη, θα έλεγε κάποιος φίλος σεφερικός.
Όμως, πανεπιστημιακοί και άλλοι διοργανώνουν συνέδρια στην Πρέβεζα για τον Καρυωτάκη, ο δήμαρχος και οι αρχές τούς δεξιώνονται, η πόλη τιμά όχι την ποιήτρια που ανέθρεψε, αλλά τον ποιητή που σκότωσε.]
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ
(1951-2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου