~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..................................................................... * σελίδες για την ζωή και το έργο του ποιητή της μελαγχολίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Μαρία Πολυδούρη για τον Κώστα Καρυωτάκη: "Ένας πραγματικός άνθρωπος” μου είπε "δεν είναι υποχρεωτικά και ήρωας. Εγώ αγάπησα έναν ποιητή

Dionisis Vitsos

«Ένα απόγευμα, τον παρασέρνει [η Μαρία Πολυδούρη τον Κώστα Καρυωτάκη] να πάνε περίπατο, ως το Φάληρο. Έξω από τον Αϊ-Σώστη, τους παίρνει το μάτι ενός χωροφύλακα να περπατούν αγκαλιασμένοι. 
"Αυτό, τα χρόνια εκείνα", μου εξηγεί ο Σακελλαριάδης [φίλος του Κ. Καρυωτάκη], 'ήταν προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το Τμήμα Ηθών επαγρυπνούσε και αλίμονο σ’ όποιο ζευγάρι συλλαμβανόταν χωρίς να κρατά μαζί του το... πιστοποιητικό του γάμου του'. 
Ο χωροφύλακας τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν στο Τμήμα. Ο Καρυωτάκης πάνιασε και ισχυρίστηκε πως έπρεπε να πάρουν ένα μόνιππο, γιατί ήταν πολύ μακριά. Ο χωροφύλακας δέχτηκε. Κάθισε αυτός δίπλα στον αμαξά και το ζευγάρι πίσω. 
"Χαθήκαμε”, ψιθυρίζει στη Μαρία, μόλις το μόνιππο ξεκίνησε. 
"Και τι να κάνουμε;” τον ρωτά εκείνη.
Αλλά βλέπει το κατάχλωμο πρόσωπό του και τα γεμάτα πανικό μάτια του και του λέει αποφασιστικά 
"Τότε άντε, πήδα”. 
Κάποια στιγμή που το αμάξι σιγάνεψε, ο Καρυωτάκης πήδηξε και την άφησε μόνη. 
Ο χωροφύλακας άφρισε από το κακό του σαν φτάσανε στο Τμήμα και διαπίστωσε πως μετέφερε μόνο εκείνη».
'Και τι της έκαναν;' ρωτώ τον Σακελλαριάδη.
'Δεν μπορούσαν να της κάνουν τίποτα. Εξάλλου κείνη είχε τον τρόπο της να τους φέρνει όλους καπάκι. Το περίεργο είναι -συνέχισε ο Σακελλαριάδης- πως όχι μόνο δεν κατάλαβε πόσο εξευτελιστική ήταν η συμπεριφορά του, αλλά τον δικαιολογούσε κιόλας, όταν μου διηγήθηκε το επεισόδιο. 
"Ένας πραγματικός άνθρωπος” μου είπε "δεν είναι υποχρεωτικά και ήρωας. Εγώ αγάπησα έναν ποιητή. Αν ήθελα ηρωισμούς, θα ερωτευόμουνα τον Ανδρούτσο”».

ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ και η αρχή της αμφισβήτησης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 1996
~~~~~

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ (1896-1928), Σπουδαίος ποιητής και πεζογράφος. Θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. 
Σπούδασε νομικά, άσκησε για λίγο το επάγγελμα του δικηγόρου και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στο δημόσιο. Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα.
~~~~~
ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ (1902-1930), Ποιήτρια της Νεορομαντικής Σχολής, του κλίματος του ανικανοποίητου και της παρακμής. 
Κόρη της πρώιμης φεμινίστριας Μαρίας Μαρκάτου από την Κεφαλλονιά. Ως εργαζόμενη στη Νομαρχία Αθηνών -ενώ παράλληλα ήταν φοιτήτρια της Νομικής- γνώρισε τον Ιανουάριο του 1922 τον συνάδελφό της Κώστα Καρυωτάκη. Η Μαρία ήταν τότε 20 ετών, ενώ ο Καρυωτάκης 26. Ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλος, εν τούτοις ο Καρυωτάκης δεν εγκατέλειψε τον ήδη δεσμό του με την Άννα Σκορδίλη.
Σύντομα, το καλοκαίρι του 1922 ο Καρυωτάκης ανακάλυψε ότι έπασχε από σύφιλη. Της ζήτησε να χωρίσουν, αλλά εκείνη του αντιπρότεινε να παντρεφτούν, αλλά να μην κάνουν παιδιά. Ο ίδιος δεν δέχθηκε τη θυσία της. 
Το 1925 η Πολυδούρη αρραβωνιάστηκε τον ωραίο και πλούσιο δικηγόρο Αριστοτέλη Γεωργίου, ενώ αγαπούσε πάντα τον Καρυωτάκη. Απολύθηκε από τη Νομαρχία, σταμάτησε τη Νομική, διάλυσε τον αρραβώνα της, γράφτηκε σε δραματική και έπαιξε σε ένα θεατρικό έργο. 
Το 1926 έφυγε για το Παρίσι όπου σπούδασε μοδίστρα. Προσβλήθηκε από φυματίωση, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου στο νοσοκομείο "Σωτηρία" την επισκέφτηκε το 1928 ο Καρυωτάκης. Εκεί και πέθανε από φυματίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου